Home Placement Papers Wipro

Wipro

1. An electron moving in an electromagnetic field moves in a

(a) In a straight path
(b) Along the same plane in the direction of its propagation
(c) Opposite to the original direction of propagation
(d) In a sine wave

Ans. (b)
2. The total work done on the particle is equal to the change in its kinetic energy

(a) Always
(b) Only if the forces acting on the body are conservative.
(c) Only if the forces acting on the body are gravitational.
(d) Only if the forces acting on the body are elastic.

Ans. (a)
3. The following unit measure energy:

(a) Kilo-watt hour.
(b) Volt*volt/sec*ohm.
(c) Pascal*foot*foot
(d) (Coulomb*coulomb)*farad

Ans. (a)
4. Astronauts in stable orbits around the earth are in a state of weightlessness because

(a) There is no gravitational force acting on them.
(b) The satellite and the air inside it have an acceleration equal to that of gravitational acceleration there.
(c) The gravitational force of the earth and the sun balance giving null resultant.
(d) There is no atmosphere at the height at which the satellites move.

Ans. (b)
5. An organ pipe, open at both ends and another organ pipe closed at one end,
will resonate with each other, if their lengths are in the ratio of

(a) 1:1
(b) 1:4
(c) 2:1
(d) 1:2

Ans. (c)
6. During an isothermal expansion of an ideal gas

(a) Its internal energy increases.
(b) Its internal energy decreases.
(c) Its internal energy does not change.
(d) The work done by the gas is not equal to the quantity of heat absorbed by it.

Ans. (c)
7. A parallel plate capaciator is charged and the charging battery is then disconnected.
If the plates of the capacitor are moved further apart by means of insulating handles

(a) The charge on the capacitor increases.
(b) The voltage across the plates increases.
(c) The capacitance increases.
(d) The electrostatic energy stored in the capacitor decreases.

Ans. (b)
8. Two equal negative charges q are fixed at point (0,a) and (0,-a) on the y-axis.
A positive charge Q is released from rest at the point (2a,0) on the x-axis. The charge Q will

(a) Execute simple harmonic motion about the origin
(b) Move to the origin and remain at rest
(c) Move to infinity
(d) Execute oscillatory but not simple harmonic motion

Ans. (d)
9. A square conducting loop of length Lon a side carries a current I.
The magnetic field at the centre of the loop is

(a) Independant of L
(b) Proportional to L*L
(c) Inversely proportoinal to L
(d) Directly proportional to L

Ans. (c)
10. The focal length of a convex lens when placed in air and then in water will

(a) Increase in water with respect to air
(b) Increase in air with respect to water
(c) Decrease in water with respect to. air
(d) Remain the same

Ans. (a)
11. The maximum kinectic energy of the photoelectron emitted from the surface is dependant on

(a) The intensity of incident radiation
(b) The potential of the collector electrode
(c) The frequency of incident radiation
(d) The angle of incidence of radiation of the surface

Ans. (c)
12. An electron orbiting in a circular orbit around the nucleus of the atom

(a) Has a magnetic dipole moment
(b) Exerts an electric force on the nucleus equal to that on it by the nucleus
(c) Does not produce a magnetic induction at the nucleus
(d) All of the above

Ans. (d)
13. The X-rays beam coming from an X-ray tube will be:

(a) Monochromatic
(b) Having all wavelengths smaller than a certain minimum wavelength
(c) Having all wavelengths larger than a certain minimum wavelength
(d) Having all wavelengths lying between a minimum and a maximum wavelength

Ans. (c)
14. The mass number of a nucleus is

(a) Always less than its atomic number
(b) Always more than its atomic number
(c) Always equal to its atomic number
(d) Sometimes more and sometimes equal to its atomic number

Ans. (d)
15. Two successive elements belonging to the first transition series have the same number
of electrons partially filling orbitals. They are

(a) V and Cr
(b) Ti and V
(c) Mn and Cr
(d) Fe and Co

Ans. (c)
16. When n+l has the same value for two or more orbitals,the new electron enters the orbital where

(a) n is maximum
(b) n is minimum
(c) l is maximum
(d) l is minimum

Ans. (b)
17. A balloon filled with ethylene is pricked with a sharp pointed needle and quickly placed in a tank
full of hydrogen at the same pressure. After a while the balloon would have

(a) Shrunk
(b) Enlarged
(c) Completely collapsed
(d) Remain unchanged in size

Ans. (b)
18. Which of the following statements is not true?

(a) The ratio of the mean speed to the rms speed is independant of temperature
(b) Tthe square of the mean speed of the molecules is equal to the mean squared speed at a certain temperature
(c) Mean kinetic energy of the gas molecules at any given temperature is independant of the mean speed
(d) None

Ans. (b)
19. Which of the following statements represent Raoult’s Law

(a) Mole fraction of solvent = ratio of vapour pressure of the solution to vapour pressure of the solvent
(b) Mole fraction of solute = ratio of vapour pressure of the solution to vapour pressure of the solvent
(c) Mole fraction of solute = lowering of vapour pressure of the solution
(d) Mole fraction of solvent = lowering of vapour pressure of the solution

Ans. (a)
20. Elements having the same atomic number and the same atomic mass are known as

(a) Isotopes
(b) Isotones
(c) Isomers
(d) None of the above
21.Which is the most acidic amongst

(a) Nitrophenol
(b) O-toulene
(c) Phenol
(d) Cresol
22. Pure water does not conduct electricity because it is

(a) Almost not ionised
(b) Low boiling
(c) Neutral
(d) Readily decomposed

Ans. (a)
23. In a salt bridge, KCl is used because

(a) It is an electrolyte
(b) The transference number of K+ and Cl¯ is nearly the same
(c) It is a good conductor of electricity
(d) All of the above

Ans. (d)
24. A depolarizer used in the dry cell batteries is

(a) KCl
(b) MnO2
(c) KOH
(d) None of the above

Ans. (b)
25. The hydrolysis of alkyl halides by aqueous NaOH is best termed as

(a) Electrophylic substitution reaction
(b) Electrophylic addition reaction
(c) Nnucleophylic addition reaction
(d) Nucleophylic substitution reaction

Ans. (d)
26. The hydrocarbon that gives a red precipitate with ammoniacal cuprous chloride is (where ‘º’ means a triple bond)

(a) CH3-CH2-CH2-CH3
(b) CH3-CºC-CH3
(c)CH2=CH-CH=CH2
(d) CH3-CH2-CºCH

Ans. (d)
27. Which of the following reagents is neither neutral nor basic

(a) Lucas’ reagent
(b) Tollen’s reagent
(c) Bayer’s reagent
(d) Fehling’s solution

Ans. (a)
28. The substance which is most easily nitrated

(a) Toluene
(b) Bbenzene
(c) Nitrobenzene
(d) Chlorobenzene

Ans. (a)
29. Carbylamine reaction is a test for

(a) Primary amine
(b) Secondary amine
(c) Tertiary amine
(d) Quarternary ammonium salt

Ans. (a)
30. Which of the following oxides cannot be reduced by carbon to obtain metal

(a) ZnO
(b) Al2O3
(c) Fe2O3
(d) PbO

Ans. (b)
31. Which of the following is not an oxide ore?

(a) Cassiterite
(b) Siderite
(c) Pyrolusite
(d) Bauxite

Ans. (b)
32. Which among the following is called philosopher’s wool

(a) Cellulose
(b) Calamine
(c) Stellite
(d) Cerussite

Ans. (c)
33. Out of 10 white, 9 black and 7 red balls, in how many ways can we select one or more balls

(a) 234
(b) 52
(c) 630
(d) 879

Ans. (d)
34. A and B throw a dice. The probabilty that A’s throw is not greater than B’s is

(a) 5/12
(b) 7/12
(c) 11/12
(d) 5/36

Ans. (b)
35. Given two numbers a and b. Let A denote the single AM between these and S denote the sum of n AMs
between them. Then S/A depends upon

(a) n
(b) n,a
(c) n,b
(d) n,a,b

Ans. (a)
36. If the sum of the roots of the equation ax²+bx+c=0 is equal to the sum of the squares of their reciprocals,
then, a/c, b/a, c/b are in

(a) AP
(b) GP
(c) HP
(d) None of the these

Ans. (c)
In the following questions ~ represents the integral sign-for eg. 1~2[f(x)] means integration of
the function f(x) over the interval 1 to2.

37. Value of -1~2[|2-x²|]dx, ie integration of the function |2-x²| over the interval -1 to 2.

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) None of the above

Ans. (d)
38. If 0~P[log sinx]dx=k,then the value of 0~P/4[log(1 + tan x)]dx ,where P stands for pi,is

(a) -k/4
(b) k/4
(c) -k/8
(d) k/8

Ans. (c)
39. If a,b,c be in GP and p,q be respectively AM between a,b and b,c then

(a) 2/b=1/p+1/q
(b) 2/b=1/p-1/q
(c) 2=a/p-c/q
(d) None of the above

Ans. (a)
40. A solution of KMnO4 is reduced to MnO2 .The normality of solution is 0.6.The molarity is

(a) 1.8M
(b) 0.6M
(c) 0.1M
(d) 0.2M

Ans. (d)

The questions 41-46 are based on the following pattern.The problems below contain a question
and two statements giving certain data. You have to decide whether the data given in the
statements are sufficient for answering the questions.The correct answer is

(A) If statement (I) alone is sufficient but statement (II) alone is not sufficient.
(B) If statement(II) alone is sufficient but statement(I) alone is not sufficient.
(C) If both statements together are sufficient but neither of statements alone is sufficient.
(D) If both together are not sufficient.

41. What is John’s age?

(I) In 15 years John will be twice as old as Dias would be
(II) Dias was born 5 years ago

Ans. (C)
42. What is the distance from city A to city C in kms?

(I) City A is 90 kms from City B
(II) City B is 30 kms from City C

Ans. (D)
43.Is A=C ? A,B,C are real numbers

(I) A-B=B-C
(II) A-2C = C-2B

Ans. (C)
44. What is the 30th term of a given sequence ?

(I) The first two terms of the sequence are 1,1/2
(II) The common difference is -1/2

Ans. (A)
45.Was Avinash early, on time or late for work?

(I) He thought his watch was 10 minutes fast
(II) Actually his watch was 5 minutes slow

Ans. (D)
46. What is the value of A if A is an integer?

(I) A4 = 1
(II) A3 + 1 = 0

Ans. (B)
47. A person travels 12 km in the southward direction and then travels 5km to the right and then travels 15km toward the right and finally travels 5km towards the east, how far is he from his starting place?

(a) 5.5 kms
(b) 3 km
(c) 13 km
(d) 6.4 km

Ans. (b)
48. X’s father’s wife’s father’s granddaughter uncle will be related to X as

(a) Son
(b) Nephew
(c) Uncle
(d) Grandfather

Ans. (c)
49. Find the next number in the series 1, 3 ,7 ,13 ,21 ,31

(a) 43
(b) 33
(c) 41
(d) 45

Ans. (a)
50. If in a certain code “RANGE” is coded as 12345 and “RANDOM” is coded as 123678.
Then the code for the word “MANGO” would be

(a) 82357
(b) 89343
(c) 84629
(d) 82347

Ans. (d)
51. If “PROMPT” is coded as QSPLOS ,then “PLAYER” should be

(a) QMBZFS
(b) QWMFDW
(c) QUREXM
(d) URESTI

Ans. (a)

The questions 52-53 are based on the following data

6 people A,B,C,D,E and F sit around a table for dinner.Since A does not like C, he doesn’t sit either opposite or beside C.B and F always like to sit opposite each other.

52. If A is beside F then who is are the two neighbours of B?

(a) D and C
(b) E and C
(c) D and E
(d) Either (a) or (b)

Ans. (c)
53. If D is adjacent to F then who is adjacent to C?

(a) E and B
(b) D and A
(c) D and B
(d) either (a) or (c)

Ans.(d)
54. Complete the sequence A, E ,I ,M ,Q ,U , _ , _

(a) B, F
(b) Y, C
(c) G, I
(d) K, O

Ans.(b)
55. A person travels 6km towards west, then travels 5km towards north ,then finally travels
6km towards west. Where is he with respect to his starting position?

(a) 13km east
(b) 13km northeast
(c) 13km northwest
(d) 13km west

Ans. (c)
56. If A speaks the truth 80% of the times, B speaks the truth 60% of the times.
What is the probability that they tell the truth at the same time

(a) 0.8
(b) 0.48
(c) 0.6
(d) 0.14

Ans.(b)
57. If the time quantum is too large, Round Robin scheduling degenerates to

(a) Shortest Job First Scheduling
(b) Multilevel Queue Scheduling
(c) FCFS
(d) None of the above

Ans. (c)
58. Transponders are used for which of the following purposes

(a) Uplinking
(b) Downlinking
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Ans. (c)
59. The format specifier “-%d” is used for which purpose in C

(a) Left justifying a string
(b) Right justifying a string
(c) Removing a string from the console
(d) Used for the scope specification of a char[] variable

Ans. (a)
60. Virtual functions allow you to

(a) Create an array of type pointer-to-base-class that can hold pointers to derived classes
(b) Create functions that have no body
(c) Group objects of different classes so they can all be accessed by the same function code
(d) Use the same function call to execute member functions to objects from different classes
62. A sorting algorithm which can prove to be a best time algorithm in one case
and a worst time algorithm in worst case is

(a) Quick Sort
(b) Heap Sort
(c) Merge Sort
(d) Insert Sort

Ans. (a)
63. What details should never be found in the top level of a top-down design?

(a) Details
(b) Coding
(c) Decisions
(d) None of the above

Ans. (c)
64. In an absolute loading scheme, which loader function is accomplished by assembler

(a) Reallocation
(b) Allocation
(c) Linking
(d) Both (a) and (b)

Ans. (d)
65. Banker’s algorithm for resource allocation deals with

(a) Deadlock prevention
(b) Deadlock avoidance
(c) Deadlock recovery
(d) None of these

Ans. (b)
66. Thrashing can be avoided if

(a) The pages, belonging to the working set of the programs, are in main memory
(b) The speed of CPU is increased
(c) The speed of I/O processor are increased
(d) All of the above

Ans. (a)
67. Which of the following communications lines is best suited to interactive processing applications?

(a) Narrowband channels
(b) Simplex channels
(c) Full-duplex channels
(d) Mixedband channels

Ans. (b)
68. A feasibility document should contain all of the following except

(a) Project name
(b) Problem descriptions
(c) Feasible alternative
(d) Data flow diagrams

Ans. (d)
69. What is the main function of a data link content monitor?

(a) To detect problems in protocols
(b) To determine the type of transmission used in a data link
(c) To determine the type of switching used in a data link
(d) To determine the flow of data

Ans. (a)
70. Which of the following is a broadband communications channel?

(a) Coaxial cable
(b) Fiber optic cable
(c) Microwave circuits
(d) All of the above

Ans. (d)
71. Which of the following memories has the shortest access time?

(a) Cache memory
(b) Magnetic bubble memory
(c) Magnetic core memory
(d) RAM

Ans. (a)
72. A shift register can be used for

(a) Parallel to serial conversion
(b) Serial to parallel conversion
(c) Digital delay line
(d) All the above

Ans. (d)
73. In which of the following page replacement policies, Balady’s anomaly occurs?

(a) FIFO
(b) LRU
(c) LFU
(d) NRU

Ans. (a)
74. Subschema can be used to

(a) Create very different, personalised views of the same data
(b) Present information in different formats
(c) Hide sensitive information by omitting fields from the sub-schema’s description
(d) All of the above

Ans. (d)
75. Question on l-values in automata

1.When a bicycle is in motion, the force of friction exerted by the ground on the two wheels is such that it acts

(a) In the backward direction on the front wheel and in the forward direction on the rear wheel.
(b) In the forward direction on the front wheel and in the backward direction on the rear wheel.
(c) In the backward direction on both the front and rear wheels.
(d) In the backward direction on both the front and rear wheels.

Ans. (d)
2. A certain radioactive element A, has a half life = t seconds.
In (t/2) seconds the fraction of the initial quantity of the element so far decayed is nearly

(a) 29%
(b) 15%
(c) 10%
(d) 45%

Ans. (a)
3. Which of the following plots would be a straight line ?

(a) Logarithm of decay rate against logarithm of time
(b) Logarithm of decay rate against logarithm of number of decaying nuclei
(c) Decay rate against time
(d) Number of decaying nuclei against time

Ans. (b)
4. A radioactive element x has an atomic number of 100.
It decays directly into an element y which decays directly into element z.
In both processes a charged particle is emitted.
Which of the following statements would be true?

(a) y has an atomic number of 102
(b) y has an atomic number of 101
(c) z has an atomic number of 100
(d) z has an atomic number of 101

Ans. (b)
5. If the sum of the roots of the equation ax2 + bx + c=0 is equal to the sum of the squares of their reciprocals
then a/c, b/a, c/b are in

(a) AP
(b) GP
(c) HP
(d) None of these

Ans. (c)
6. A man speaks the truth 3 out of 4 times.
He throws a die and reports it to be a 6.
What is the probability of it being a 6?

(a) 3/8
(b) 5/8
(c) 3/4
(d) None of the above

Ans. (a)
7. If cos2A + cos2B + cos2C = 1 then ABC is a

(a) Right angle triangle
(b) Equilateral triangle
(c) All the angles are acute
(d) None of these

Ans. (a)
8. Image of point (3,8) in the line x + 3y = 7 is

(a) (-1,-4)
(b) (-1,4)
(c) (2,-4)
(d) (-2,-4)

Ans. (a)
9. The mass number of a nucleus is

(a) Always less than its atomic number
(b) Always more than its atomic number
(c) Sometimes more than and sometimes equal to its atomic number
(d) None of the above

Ans. (c)
10. The maximum KE of the photoelectron emitted from a surface is dependent on

(a) The intensity of incident radiation
(b) The potential of the collector electrode
(c) The frequency of incident radiation
(d) The angle of incidence of radiation of the surface

Ans. (c)
11. Which of the following is not an essential condition for interference

(a) The two interfering waves must be propagated in almost the same direction or
the two interfering waves must intersect at a very small angle
(b) The waves must have the same time period and wavelength
(c) Amplitude of the two waves should be the same
(d) The interfering beams of light must originate from the same source

Ans. (c)
12. When X-Ray photons collide with electrons

(a) They slow down
(b) Their mass increases
(c) Their wave length increases
(d) Their energy decreases

Ans. (c)
13. An electron emits energy

(a) Because its in orbit
(b) When it jumps from one energy level to another
(c) Electrons are attracted towards the nucleus
(d) The electrostatic force is insufficient to hold the electrons in orbits

Ans. (b)
14. How many bonds are present in CO2 molecule?

(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) 4

Ans. (d)
15. In a balanced chemical equation

(a) Atoms are conserved
(b) Molecules are conserved
(c) Moles are conserved
(d) Reactant and product molecules are preserved

Ans. (a)
16. How many grams of NaOH will react with 0.2 equivalent of HCl?

(a) 0.59
(b) 0.285
(c) 1.18
(d) none of these

Ans. (a)
17. Which of the following is least acidic

(a) Ortho-cresol
(b) Para-cresol
(c) Phenol
(d) Meta-cresol

Ans. (b)
18. In Reimer-Tiemann’s reaction, the reaction intermediate is

(a) Carbene
(b) Dichloro carbene
(c) Carbonion
(d) Carbonium ion

Ans. (b)
19. Which of the following is most acidic?

(a) C2H5OH
(b) CH3CHOHCH3
(c) Ethanol
(d) CH3OH

Ans. (b)
20.A catalyst

(a)always slows down the reaction
(b)always starts a rection that would not have ocurred at all otherwise
(c)causes changes in the rate of the reaction
(d)changes the quantities of the products formed

Ans. (c)
21.The rate of the first order reaction depends on the

(a) Concentration of the reactant
(b) Concentration of the product
(c) Time
(d) Temperature

Ans. (d)
22. The most abundant element in the universe is

(a) Hydrogen
(b) Helium
(c) Oxygen
(d) Silicon

Ans. (a)
23. Integrate 3x + 5 / (x3-x2-x+1)

(a) 1/2 log | (x+1)/(x-1) | – 4/(x-1)
(b) log |2+tanx|
(c) -(1+logx)/x
(d) 2 log|(tanx)/(tanx+2)

Ans. A
24. If y=cos-1(cosx + 4sinx)/(17)1/2, then dy/dx is

(a) 0
(b) 1
(c)-1
(d) none of these

Ans. (b)
25. If the sum of n terms of two series of A.P are in the ratio 5n+4:9n+6 .find the ratio of their 13th terms

(a) 129/231
(b) 1/2
(c) 23/15
(d) None of the above

Ans. (a)
26. If the letters of the word “rachit” are arranged in all possible ways and these words are written
out as in a dictionary, what is the rank of the word “rachit”.

(a) 485
(b) 480
(c) 478
(d) 481

Ans. (d)
27. Ravi’s salary was reduced by 25%.Percentage increase to be effected to bring the salary
to the original level is

(a) 20%
(b) 25%
(c) 33 1/3%
(d) 30%

Ans. (c)
28. A and B can finish a piece of work in 20 days .B and C in 30 days and C and A in 40 days.
In how many days will A alone finish the job

(a) 48
(b) 34 2/7
(c) 44
(d) 45

Ans. (a)
29. How long will a train 100m long travelling at 72kmph take to overtake another train
200m long travelling at 54kmph

(a) 70sec
(b) 1min
(c) 1 min 15 sec
(d) 55 sec

Ans. (b)
30. What is the product of the irrational roots of the equation (2x-1)(2x-3)(2x-5)(2x-7)=9?

(a) 3/2
(b) 4
(c) 3
(d) 3/4

Ans. (a)
31. Which of the following parameters is the same for molecules of all gases at a given temperature?

(a) Mass
(b) Momentum
(c) Speed
(d) Kinetic energy

Ans. (d)
32. A solid is completely immersed in liquid. The force exerted by the liquid on the solid will

(a) Increase if it is pushed deeper inside the liquid
(b) Change if its orientation is changed
(c) Decrease if it is taken partially out of the liquid
(d) None of the above

Ans. (c)
33. Select the correct statements

(a) A simple harmonic motion is necessarily periodic
(b) An oscillatory motion is necessarily periodic
(c) A periodic motion is necessarily oscillatory
(d) All of the above

Ans. (a)
34. An elecrton is injected into a region of uniform magnetic flux density with the components
of velocity parallel to and normal to the flux.What is the path of the electron?

(a) Helix
(b) Parabola
(c) Circle
(d) Rectangle

Ans. (a)
35. A constant voltage is applied between the 2 ends of a uniform metallic wire.
Some heat is developed in it. The heat developed is doubled if

(a) both the length and radius of the wire are halved.
(b) both the length and radius of the wire are doubled
(c) the radius of the wire is doubled
(d) the length of the wire is doubled

Ans. (b)
36. If Young’s double slit experiment is performed in water

(a) the fringe width will decrease
(b) the fringe width will increase
(c) the fringe width remains unchanged
(d) there will be no fringe

Ans. (a)
37. The shape of a spot of light produced when bright sunshine passes perpendicular
through a hole of very small size is

(a) Square, because the hole is a square
(b) Round, because it is an image of the sun
(c) Round with a small penumbra around it
(d) Square with a small penumbra

Ans. (b)

Select the alternative that logically follows from the two given statements.

38.

Some forms are books
All books are made of paper
(a) Some forms are made of paper
(b) Some forms are not made of paper
(c) No forms are made of paper
(d) None of the above

Ans. (a)
39.

All toffees are chocolates
Some toffees are not good for health
(a) Some chocolates are not good for health
(b) Some toffees are good for health
(c) No toffees are good for health
(d) Both (a) and (b)

Ans. (a)

The questions 40-46 are based on the following pattern.The problems below contain a question and two statements giving certain data. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient for answering the questions.The correct answer is

(A) If statement (I) alone is sufficient but statement (II) alone is not sufficient.
(B) If statement(II) alone is sufficient but statement(I) alone is not sufficient.
(C) If both statements together are sufficient but neither of statements alone is sufficient.
(D) If both together are not sufficient.
(E) If statements (I) and (II) are not sufficient
40. What is the volume of a cubical box in cubic centimetres?

(I) One face of the box has an area of 49 sq.cms.
(II) The longest diagonal of the box is 20 cms.

Ans. D
41. Is z positive?

(I) y+z is positive
(II) y-z is positive

Ans. E
42. Is x>y ? x, y are real numbers?

(I) 8x = 6y
(II) x = y + 4

Ans. B
43. If a ground is rectangular, what is its width?

(I) The ratio of its length to its breadth is 7:2
(II) Perimeter of the playground is 396 mts.

Ans. C
44. If the present age of my father is 39 yrs and my present age is x yrs, what is x?

(I) Next year my mother will be four times as old as i would be.
(II) My brother is 2 years older than I and my father is 4 years older than my mother.

Ans. C
45. How many brothers and sisters are there in the family of seven children?

(I) Each boy in the family has as many sisters as brothers
(II) Each of the girl in the family has twice as many brothers as sisters

Ans. D
46. x is not equal to 0, is x + y = 0?

(I) x is the reciprocal of y
(II) x is not equal to 1

Ans. A

Following questions are based on letter’s analogy.First pair of letters should have the same relationship as the second pair of letters or vice versa.

47. ? : BGLQ : : YDIN : VAFK

(a) EKNS
(b) DKMT
(c) DLMS
(d) EJOT

Ans. (d)
48. NLO : RPS : : ? : ZXA

(a) VUW
(b) VTR
(c) VTW
(d) TRP

Ans. (c)
49. If “segment” is coded as rffndou, then “ritual” is coded as

(a) shutbm
(b) qjutbk
(c) qhutbk
(d) qhubtk

Ans. (c)
50. If “football” is “cricket” ,”cricket” is “basketball” ,”basketball” is “volleyball”,”volleyball” is “khokho” and “khokho” is cricket, which is not a ball game?

(a) cricket
(b) football
(c) khokho
(d) basketball

Ans. (a)
51. Which of the following is a recursive set of production

(a) S –> a|A, A –> S
(b) S –> a|A, A –> b
(c) S –>aA, A–>S
(d) None of these

Ans. (c)

Q1. Two bodies changed from p1v1 to p2v2 state in two ways. The heat supplied is delta Q and work done is delta W
Then what is constant in these two processes

(a) delta q
(b) delta w
(c) delta q + delta w
(d) delta q – delta w

Ans. (d)
Q2. _______ have same atomic number and same mass number are

(a) Isotopes
(b) Isotones
(c) Isomers
(d) Isobars

Ans. (c)
Q3. When a free electron is placed in a plane of electro magnetic then it moves in

(a) in the direction of the electric field
(b) in the direction of magnetic field
(c) of propagation of wave
(d) of the plane containing magnetic field and propagation direction.
Q4. Name the phenomena in which one proton is jumped from one isomer to another isomer to create two different elements

(a) functional isomerisim
(b) sterio merisim
(c) tauto merisim
(d) penta merisim

Ans. (c)
Q5. In the below compounds which one has 40% C ,6.7% H and 53.3 % O what is its empherical formula

(a) CHO
(b) CH2
(c) C2H2O2
(d) C2H3O2

Ans: (b)
Q6. X rays are coming from X ray tube, the wavelength is _______ a certain wavelength/s

(a) below
(b) above
(c) inbetween
(d) out of

Ans. (c)
Q7. In a triode valve in order to increase the saturation current what has to be done

(a) increase plate voltage
(b) reduce distance between grid and plate
(c) increase cathode potential
(d) reduce grid potential

Ans. (d )
Q8. Seven different toys are distributed among 3 children how many different ways are possible?

(a) 7C3
(b) 7P3
(c) 3 7
(d) 7 3

Ans. (c)
Q9. A, B ans C are three speakers. They have to speak randomly along with another 5 speakers in a function.
A has to speak before B and B has to speak before C. What is the probability.

Ans. 1/6
Q10. If dy = (secx + ytanx)dx, Then the curve is

(a) x = ycosx
(b) x = ysinx
(c) x = ytanx
(d) x = ysecx

Ans. (a)
Q11. Two series are 16,21,26…. and 17,21,25…..
What is the sum of first hundred common numbers

(a) 101100
(b) 110100
(c) 101110
(d) 110101

Ans. (a)
Q12. There are two sections in a question paper each contain five questions. A students has to answer 6 questions.
Maximum no. of questions that can be answered from any section is 4. How many ways he can attempt the paper?

(a) 50
(b) 100
(c) 120
(d) 200

Ans. (d)
Q13. a and b are two numbers selected randomly from 1,2,3…. 25 what is the probability of a and b are not equal.

(a) 1/25
(b) 24/25
(c) 13/25
(d) 2/25

Ans. (b)
Q14. The sum of the series 1 + 1(1+1/n) + 3(1+1/n)2 + ….. is equal to?

Ans. n2
Q15. Two circles of different radii intersects each other what is the maximum no of intersections

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Ans. (c)
Q16. If x= sin-1(t), y = log(1-t2), find d2y/dx2 when t=1/2

(a) 1
(b) 0
(c) -8/3
(d) -2/3

Ans. (c)
Q17. If x approaches infinity , then (òex dx )/( òe2xdx) is ?

(a) 1
(b) 0
(c) -1
(d) 2

Ans. (a)
Q18. If f(x)=1-cos(1-cosx)/x4 is continuos at f(0) then what is x

(a) 1
(b) 0
(c) 1/4
(d) -1/4

Ans. (c)
Q19. For the word SURITI, if you arrange the letters in dictionary order then what is its rank?

(a) 234
(b) 235
(c) 236
(d) 237

Ans. (c)
Q20. Period of sin ((2t + 3) / 6 pi)

(a) 6pi
(b) 6pi2
(c) 3pi

Ans. (b)
Q21 – Q23. Four questions given on the below data
X,Yand Z are senior engineers. A,B,C,D are junior engineers. Company wants to select 4 enginers. Two will be senior and two will be juniors. The company wants these engineers to work in the most productive way so they respect each person’s likes/dislikes.

Y is not friends with A
Z is not friends with C
B is not friends with A
If B is selected then who will be the remaining 4 members ?
If C is selected, Z and ___ cannot be selected?
D is always selected if ___ is selected?

Q24. A speaks truth 70% of the times, B speaks truth 80% of the times.
What is the probability that both are contradicting each other is ?
Q25. ò((2x-3)/((x2 +x+1)2 )dx is ?
Q26. Ram starts from A walking 2 km North and turns right and walks 4 km and turns right again and walks 4 km and turns right again and walks 4 km and meets Radha at Bwalking in the opposite direction to Ram .
a) Which direction does Ram walk after the first turn?
b) Distance between A and B
Q27. If the equation x2 – 3x + a = 0 has the roots (0,1) then value of a is ?
Q28. A and B’s temperature are 10°c and 20°c having same surface , then their ratio of rate of emmisions is ?
Q29. An atomic particle exists and has a particlular decay rate . It is in a train . When the train moves, a person observes for whether the decay rate

(a) increases
(b) decreases
(c) depend on the directions of movement of train
Q30. Which of the following exchanges positive ions

(a).cl-
(b) nh2-
(c) ch2

Ans. (b)
Q31. After execution of CMP, a instruction in Intel 8085 microprocessor

(a) ZF is set and CY is reset.
(b) ZF is set CY is unchanged
(c) ZF is reset, CY is set
(d) ZF is reset , CY is unchanged .

Ans. ZF is set and CY is reset
Q32. The best tool for editing a graphic image is ?
Q33. Network scheme defines
a.)one to one
b.) many to many
c.) one to ,many ?
Q34. A person wants to measures the length of a rod.First he measures with standing ideally then he maeasures by
moving parrel to the rod

(a)the length will decrease in second case
(b)length will be same
(c) length will increse in the second case.
Q35. One U-230 nucleus is placed in a train moving by velocity emiting alpha rays .When the train is at rest the
distance between nucleus and alpha particle is x . One passenger is observing the particle . When the train is moving
what is the distance between particle and nucleus ?

(a) x
(b) x + vt
(c) x – vt

Q36. What is the resulting solution when benzene and toluene are mixed ?
Q37. If the word FADENCOMT equals 345687921 then

What is FEAT
Find representation of 2998

Q38. Given 10 alphabets out of which 5 are to be chosen. How many words can be made with atleast one repetition.
Q39. Arrange by acidic values : phenol, nitrotolouene and o-cresol?
Q40. Find sum of 3 + 5/(1+22) + 7/(1 + 22 + 32) + ……

Ans. 3n/(1 + n)
The following are few sample questions that maybe asked in the software paper.We haven’t been able to give the values in certain problems ; only the type of questions have been mentioned.

Q What sorting algos have their best and worst case times equal ?
Ans. O(nlogn) for mergesort and heap sort

Q. What page replacement algo . has minimumn number of page faults ?
Ans. Optimality algorithm

Q. What is the use of virtual base class in c++
Ans. Multiple lines between derived classes.

Q. Find the eccentricity of a given node in a directed graph

Q. Convert the infix to postfix for A-(B+C)*(D/E)
Ans. ABC+DE/*-

Q. What is swapping

Q. Assignment operator targets to
Ans. l-value

Q. A byte addressable computer has memory capacity of 2 power m Kbytes and can perform 2 power n operations
an instruction involving three operands and one operator needs maximum of —bits
Ans. 3m + n

Q. In round robin scheduling, if time quatum is too large then it degenerates to
Ans. FCFS

Q. What is network schema?

Q. Packet Burst is ______

Q. Picard’s method uses _______?
Ans. Successive Differentiation.
The following are few sample questions that maybe asked in the hardware paper.We haven’t been able to give the values in certain problems ; only the type of questions have been mentioned.

Q. Concentration and restivity is given and conductivity is asked for ?

Q. R , resistance and C,capacitance is given ,find the frequency and Q factor of the crystal ?

Q. Critical fequency and angle theta is given ;.the max useable frequency is to becalculated

Q.Questions on parabolic reflector anttena’s and half wave dipole antenna’s design

Q. Ramp signal is generated from integrator .Whether it is a low or high pass filter .?

Q. Calculate FM bandwidth given max modulation fequency FM , max freq deviation , df and 8 pairs alllowable
side band component ?

Hardware Paper Home | Our Services | Eligibility | About Us | Sign Up | President’s Note
——————————————————————————–

Copyright © 2001 Cassius Technologies Pvt Ltd. All rights reserved.

1. Add 79H and 86H and tell the contents of flags

2. Scr is used for _____ ( ac, dc , both )

3. Push pull amplifier is used to remove which harmonics ( even , odd , both )

4. PAM is demodulated using ___ ( low pass filter , high pass filter )

5. 16k memory is needed. How many chips with 12 address buses and 4 data buses are needed.

6. AM wave is detected using _________ detector

7. Which flip flop is used for shift registers

8. Program counter does what __ (stores a memory address, address of the present instruction)

9. In a bistable multivibrator communication capacitor is used for ______ ( speed up response , ac coupling)

10. Totem pole is what?

11. Time costant for an integrator and differentiator should be ( small , high etc.)

12. TV waves are __ ( sky waves , space waves etc.)

13. Which configuration has highest i/p imp. ( ce , cb , cc )

14. Parabolic antenna with 2degree angle. What is its directivity.

15. Given 10 mhz pe modulation and we got a 100 mhz band.
How many channels can be there.

16. If o/p power is doubled by how much does the sound increase ( 1db,2db,3db )